Deze website maakt gebruik van zogeheten cookies. Klik op [OK] om deze melding te verbergen. Klik hier om meer informatie te lezen over de gebruikte cookies.
P O L Y T E C H . N U
Click here fore my surplus stuff sale!!!
Nederlands

APRS applicaties/software

Nederlandse UI-VIEW
UI-View is een prima programma om mee te beginnen. Het is een overzichtelijk programma en snel onder de knie te krijgen. Helaas is de ontwikkelaar overleden en is op last van de ontwikkelaar de broncode vernietigd. :'-| De software is redelijk gedateerd, maar het werkt wel prettig en stabiel! De internet connectiviteit is beperkt en wijzigingen in symbolen en dergelijke zijn helaas niet meer vernieuwd in de software. Het voordeel is dat het een 'licht' programma is en voor ontwikkelaars is het mogelijk om code te testen via de commando regel. Ik zou APRSIS als software adviseren als passende vervanger voor de 'moderne tijd'.

image

Nederlandse APRSIS32
inleiding
APRSIS32 is een relatief moderne APRS applicatie voor Windows systemen. De originele website van de makers is hier te vinden: http://aprsisce.wikidot.com. Na installatie werkt het programma (na enige instellingen) vrijwel direct. De APRS-IS (internet) activiteit is direct zichtbaar. Links is in de 'scroller' balk de activiteit te zien van de ontvangen data. De ontvangen data is gefilterd op basis van het zoom bereik. Hoe verder je uitzoomt, des te meer activiteit is zichtbaar. Hiermee is alle APRS data van de hele wereld zichtbaar! (Houdt er wel rekening mee dat logboek bestanden snel vollopen met veel data en dat de processor harder moet werken om alle data te verwerken.) De software is intuïtief en met een beetje 'rondklikken' goed te verkennen. Naar mijn idee is het een perfect alternatief voor UI-View. Bij UI-View moet je handmatig kaarten maken en bij APRSIS32 worden de kaarten live van het internet gehaald waarmee zoomen eenvoudig mogelijk is. Hieronder staat een weergave van het programma.

image


poorten configureren
APRS data wordt via zogeheten poorten ontvangen. Er is na installatie al één poort ingesteld; de APRS-IS poort (rotate.aprs2.net / 14580) voor ontvangen van APRS Internet Service data. Dus zonder radio kan je al APRS data zien. Via [Configure] > [Ports] zijn de gewenste poorten te configureren. Door op [New Port...] te klikken is het mogelijk om een nieuwe poort toe te voegen. Zo heb ik een zendontvanger via een TNC7multi TNC modem aangesloten aan de computer. Voor deze aansluiting heb ik een KISS (Keep It Simply Stupid) verbinding gemaakt onder de naam TNC7multi. De modem is in mijn geval aangesloten op COM5 (USB compoort) met een 9600 baud 8N1 verbinding. De instellingen kunnen per modem variëren. De instellingen in het menu moeten uiteraard wel overeenkomen met de instellingen van de TNC. Er zijn zo ook enkele instellingen te activeren zoals Telemetry. In mijn geval wordt de accuspanning van de accu status van de laptop weergegeven. ;-)
Doordat er een TNC met zendontvanger gekoppeld is, kan ook APRS data uit via het radio pad worden weergegeven en is het mogelijk om APRS data uit te zenden naar het radio pad. Hieronder staat een beknopt overzicht van mijn instellingen. Uiteraard moeten de instellingen aangepast worden voor de hardware situatie dat van toepassing is.

image


igate/digipeater pad
Via [Configure] > [Scroller] > [Show IGate/Digi] is het mogelijk om in de linker 'scroller' balk ook het pad weer te geven. Zo is het mogelijk om te zien via welke digipeater/igate het APRS station ontvangen is. Een station zonder igate/digipeater pad is hiermee een APRS-IS (internet) station. Hieronder staat een afbeelding hoe de uitgebreidere scroller balk eruit ziet. De linker kolom geven de igate/digipeater roepletters aan en de rechter kolom laat de roepletters van het betreffende station zien.

image


berichten sturen en ontvangen
Met APRS is het mogelijk om positie gegevens door te geven en bijvoorbeeld objecten 'op een kaart te plaatsen'. Maar het is onder andere ook mogelijk om berichten te kunnen sturen en ontvangen. (Zie het als een soort SMS mogelijkheid.) Via [Messages] > [Send Message...] is het mogelijk om een bericht te sturen naar een ander APRS station. Hieronder staat een voorbeeld dialoog tussen twee stations. De groene berichten zijn de uitgezonden berichten en de rode tekst zijn ontvangen berichten. Het rode 'AA' bericht is een automatisch antwoord van het ontvangende station. Wanneer het bericht bevestigd is met acknolagement ofwel ack, wordt de tijd van bevestigen achter de tekst geplaatst. Hiermee is bevestigd dat het ontvangende station het bericht goed ontvangen heeft.

image