Deze website maakt gebruik van zogeheten cookies. Klik op [OK] om deze melding te verbergen. Klik hier om meer informatie te lezen over de gebruikte cookies.
P O L Y T E C H . N U
Click here fore my surplus stuff sale!!!
Nederlands

paneelbouw

Nederlandse zelf panelen ontwerpen en maken
Als experimenteel radio-onderzoeker is het zelf bouwen en testen van apparatuur een onderdeel van de hobby. Maar om de beste kwaliteit te krijgen voor de laagste prijs, is daarmee ook een onderdeel van de sport. Als het budget groot genoeg is, kan vrijwel alles, maar dat is vaak niet haalbaar. Om toch een net resultaat te krijgen is het zoeken naar mogelijkheden. Eén van de mogelijkheden is te vinden in de paneelbouw. Vrijwel elk zelfbouw apparaat heeft een bedienings- of aansluitpaneel. En hierover heb ik het één en ander te vertellen.

Wrijfletters en plakletters worden veel gebruikt. Helaas zijn deze erg gevoelig voor beschadigingen en alle letters netjes haaks op de juiste afstand plakken is vrijwel niet mogelijk. Het resultaat is daarmee vaak ongewenst. Daarbij is het lastig om een goede schaalverdeling te maken bij knoppen en dergelijke. Maar er is hoop!

Bij het ontwerpen van een APRS tracker heb ik iets nieuws geprobeerd en de bevindingen wil ik graag met jullie delen. Ik ben gestart met een oude behuizing. Er zaten twee paneelmeters in van een staandegolfmeter. Dit was een zelfbouwproject van een andere amateur die via via bij mij terecht is gekomen. Het voorpaneel moest dus worden vervangen. Daarop ben ik gestart met het ontwerpen van het paneel in DraftSight, een (gratis) CAD tekenprogramma voor technici. Eerst de gewenste componenten opgemeten en omgezet naar een contour voor op de tekening. Daarna schuiven met de componenten totdat alles naar tevredenheid geplaatst was. De rode lijnen geven de contouren van de componenten aan. De gele lijnen zijn hulplijnen voor het uitlijnen van het label op het paneel. Grijs en wit is de opdruk van het paneel. En donkerrood geeft de snijlijnen aan.

image


Een metaalbewerkingsedrijf waar ik voor mijn werkgever machines en onderdelen laat maken, heeft een waterstraalsnijmachine staan. Daarmee is het mogelijk om op basis van het (.dxf) CAD bestand plaatmteriaal uit te snijden. Via e-mail is het bestand verstuurd en een paar dagen later had ik een mooi gesneden paneel via de post terug ontvangen. Het voordeel is dat rechthoekige gaten ook écht rechthoekig en haaks zijn. Een voordeel is ook dat er veel vormvrijheid is, complexe vormen die vrijwel niet te vijlen of boren zijn, kunnen hier wel eenvoudig worden gerealiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de vorm van een zekerinhouder. Een rond gat met twee platte kanten is vrijwel niet te vijlen. De kosten van het maken van een dergelijk paneel is beperkt. En dat is de investering waard. Het past in één keer en voor deze kosten wil ik geen dagen boren en vijlen...

image


Om niet verrast te worden, zijn de componenten eerst in het paneel geplaatst voordat de opdruk is gemaakt. En gelukkig paste alles in één keer. Er is zelfs op diverse plekken een paar tiende millimeter speling aangehouden om een "losse passing" te verkrijgen.

image


Omdat het paneel nu nog kaal is, is opdruk gewenst. Ik heb ervoor gekozen om de opmaak ook in DraftSight te maken. Ik heb een exta teken laag gemaakt met de gewenste opdruk erin. Deze tekening heb ik op een A4 kunststof label geprint op een laserprinter. Aanvankelijk wilde ik het op een A4 papieren label printen en daarna beschermen met transparantie plakfolie, maar een kunststof label had ik toevallig nog liggen en is zelfs nog mooier. De afdruk is met schaal 1:1 afgedrukt en met een beetje gepuzzel precies op de juiste plek van het paneel geplakt. Met een afbreekmes zijn de gaten in de folie gemaakt alvorens de componenten te monteren.

image


Na het plaatsen van het paneel in de behuizing zijn de componenten geplaatst. En hierna is het een kwestie van bedraden aan de binnenkant van de behuizing.

image


Hieronder staat het eindresultaat. Ik heb ervoor gekozen om het eenvoudig te houden. Maar uiteraard is het mogelijk om kleuren, logo's en andere zaken toe te passen op het paneel. Zo is het mogelijk om voor een zeer beperkt bedrag een nette behuizing zelf te bouwen. Hopelijk inspireert dit om zelf iets te bouwen op deze manier!

image